Back

★ Panyakit wilson

Panyakit wilson
                                     

★ Panyakit wilson

Kasakit wilson atawa degenerasi hepatolentikular aya gangguan atawa génétik barudak téh langka nu ragrag kana salah sahiji 30 rebu jeung kalahiran urang di sakuliah dunya, kasakit wilson ngabalukarkeun awak pikeun karacunan tina tambaga ka nu hal ieu disababkeun ku ayana panumpukan logam tambaga dina jero awak. Tambaga numpuk ieu akumulasi dina ati jeung sababaraha organ awak lianna saperti panon jeung uteuk.

                                     

1. Harti

Kasakit ieu digolongkeun kana salah sahiji tina tilu jeung dua puluh rebu tina lahir tina jalma di dunya, kasakit jarang, kasakit wilson, hal ieu ngabalukarkeun awak pikeun karacunan tina tambaga. Ku kituna, ieu panyakit biasana teu langsung mangaruhan fisik budak leutik, ngan leuwih jadi fungsi organ-organ dina awak. Dina kaayaan normal, nu organ ati bakal ngayak kaleuwihan tina tambaga jeung ngaluarkeun eta ngaliwatan cikiih, cai, atawa ngumbara, di jalma nu katarajang panyakit ieu, organ ati téh teu bisa ngaleupaskeun kaleuwihan tina tambaga, hal ieu ngabalukarkeun tambaga ka numpuk dina organ saperti uteuk, ati, jeung panon. Mangpaat tina tambaga téh penting pisan pikeun kaséhatan saraf, tulang, kolagén jeung mélanin dina kulit.Awak meunang rokét tina sababaraha jenis kadaharan, nu lajeng dipaké pikeun pambentukan sél getih beureum jeung menerkeun jaringan tulang. Pasén nu boga panyakit ieu boga mutasi gén ATP7B jeung kalaimanni wangsit ku pola autosomal resesif. Nu mutasi ieu mangka nyieun tina tambaga dina ati bisa jadi teu pindah ka hampru, nu tuluy ditalian tina ceruloplasmin.

                                     

2. Gejala. (Symptoms)

Parobahan dina gén nu nyababkeun kasakit wilson bisa jadi karandapan bayi karék lahir, eta ngan biasana nyokot sababaraha taun pikeun sajumlah tambaga numpuk dina jero awak bisa mangaruhan fungsi ati, uteuk, jeung organ séjén. Jadi gejala wilson panyakit ieu biasana ngan nembongan jadi dina umur kolot 6 taun nepi ka umur 45 taun heubeul. Bentuk nu paling umum tina kasakit ieu mangrupa kombinasi tina panyakit ati, gangguan saraf neurologis, jeung gangguan kajiwaan. Lamun Wilson panyakit téh mimiti karasa, waktu geus rumaja atawa sawawa, ieu kaayaan bisa ngabalukarkeun masalah sistem saraf jeung masalah kajiwaan. Totondén nu paling iilaharna kuring trémor, teuas leumpanng, kasulitan nu ngomong, nu kasulitan tradisi, nu kasulitan kacemasan, a ati babari robah, geus nepi ka depresi. Kasakit Wilson anu bawaan gangguan nu boga gejala beda-beda gumantung kana organ nu mana nu boga konsentrasi panumpukan tina tambaga nu di jaman baheula pisan.

                                     

2.1. Gejala. Gejala kasakit Wilson dina umum. (The symptoms of Wilsons disease in the general)

Sababaraha gejala kasakit wilson atawa savara garis badagna:

  • Gerak awak téh teu bisa ngadalikeun.
  • Panumpukan cairan dina suku atawa abdomen.
  • Kasulitan nu ngomong, hese heureuy.
  • Perlakuan parna. (The treatment of severe)
  • Kakakuan otot-otot awak. (Kakakuan muscle-the muscles of the body)
  • Warna panon-na robah jadi héjo kacokelatan atawa agak emas Kayser-Fleischer cingcin.
  • Turun kahayang dahar. (Decreased desire to eat is)
                                     

2.2. Gejala. Gejala di organ ati

Sababaraha gejala gangguan dina organ ati nu nunjukkeun Wilson panyakit, saperti:

  • Bareuh dina suku, beuteung, atawa ka beuteung alatan ayana cairan panumpukan.
  • Turunna beurat awak bayi, beurat awak balita, beurat awak budak atawa sawawa.
  • Warna kulit jadi warna jaundice.
  • Treatment. (The Treatment of the)
  • Arateul kana kulit. (Arateul on the skin)
  • Pembuluh getih nembongan jadi jelas dina kulit tina lancah angiomas.
  • Leungitna kahayang dahar. (The loss of the desire to eat)
  • Bagéan beuteung karasa, nyeri atawa kembung.
  • Sebel jeung utah. (Resentful and vomiting)
  • Kram otot. (Kram muscle)

Sababaraha gejala, saperti konéng kulit jeung busung lapar ieu ampir sarua jeung gejala kasakit ati gagal atawa gagal ginjal.

Kituna téh, panyakit Wilson sacara paling disalah artikeun sarua jeung kasakit kagagalan ati jeung gagal ginjal, tapi panyakit eta téh nya bawaan atawa génétik.

                                     

2.3. Gejala. Gejala dina sistim saraf. (The symptoms in the nervous system)

Sababaraha gejala patali jeung masalah dina sistim saraf mana eta bisa nunjukkeun kasakit Wilson, saperti:

  • Gerakan leungeun nu teu ngadalikeun.
  • Awak lemes. (The body is smooth)
  • Kamunduran dina kakawasaan anjeun inget atawa panénjoan.
  • Cara leumpang nu teu normal.
                                     

2.4. Gejala. Gejala dina kaséhatan mental. (The symptoms on the mental health of)

Sababaraha gejala nu patali jeung isu kaséhatan jeung méntal yang, nu bisa nunjukkeun kasakit Wilson, saperti:

  • Budak ngarandapan depresi. (The boy endured the depression)
  • Parobahan mood, parobahan sikap jeung parobahan perilaku.
  • Budak ngarandapan kacemasan. (The boy endured the kacemasan)

Dina kaayaan parna, kasakit Wilson nyaeta hiji kaayaan di mana eta bisa laksana otot kejang jeung nyeri dina otot waktu ngalakukeun sababaraha gerakan nu tangtu. Salian éta, dina organ-organ awak nu séjén, kasakit Wilson mangrupa akumulasi tina tambaga dina awak nu ditandaan ku sababaraha rupa gejala.

Sababaraha gejala tina eta, saperti parobahan warna dina paku jadi bulao, pikeun batu ginjal, pangoroposan tulang atawa osteoporosis, artritis, ménstruasi teu taratur, jeung tekenan getih low. Kasakit Wilson anu bawaan gangguan nu gejala nu utamana pikeun bisa ditandaan ku ayana pigméntasi kacokelatan di kornéa panon.

                                     

3. Munasabah. (Excuse)

Kasakit Wilson disababkan ku parobahan atawa mutasi dina gén nu ngabogaan fungsi pikeun ngatur mood, eta ngaluarkeun lobana tambaga ti awak. Sabab ayana mutasi, jadi lumangsung panumpukan tina tambaga dina organ jantung. Lamun kaayaan ieu terus lumangsung, tambaga bakal asup kana saluran getih, jeung numpuk dina bagian awak nu séjén, utamana dina uteuk. Jalma anu ngarandapan panyakit ieu sabab kolotna unggal geus gene nu teu normal. Lamun eta ngan saukur diturunkeun ku salah sahiji kolotna, éta nu urang ngan boga potensi pikeun handap ieu pikeun manéhna, tapi teu katarajang kasakit. Gangguan tina gene ieu ogé disebut minangka gangguan autosomal resesif.

                                     

4. Diagnosis

Ngadiagnosis panyakit Wilson lain hal anu babari ambek, sabab nya gejala jeung dituduhkeun ku nu ampir sarua jeung kasakit ati atawa kasakit saraf séjén. Dokter bakal mariksa sakabéh awak pasien, kaasup beuteung jeung panon, nyaéta pikeun mastikeun kasakit WIlson, dokter biasana ngalakukeun loba pamariksaan, saperti:

  • Test pencitraan. MRI atawa CT scan bisa jadi nunjukkeun kaayaan tina uteuk atawa ati teu normal.
  • Pikeun test cikiih. Dokter bakal ngagundukkeun sampel tina cikiih pasien salila 24 jam, pikeun mariksa nu konsentrasi tambaga dina jero cikiih.
  • Biopsi ati. Biopsi pikeun nyokot sampel jaringan ati dilakukeun ka gangguan nu nyandak tempat di jero organ jantung. Biopsi bisa dijieun maké jeung lokal.
  • Kahiji test getih. Kahiji test getih anu dipigawé pikeun ninggali fungsi ati, jeung mariksa sadaya tingkat tina tambaga dina getih sarta parobahan dina gene.
                                     

5. Pikeun ngubaran kasakit Wilson. (To treat Wilsons disease)

Pikeun ngubaran panyakit Wilson miboga tujuan pikeun ngaluarkeun tambaga ti awak jeung nyegah tambaga numpuk deui dina jero awak. Ngaluarkeun rokét ti jero awak dokter bakal nyarankeun térapi khelasi, mangrupa ubar-ubaran nu bisa kabeungkeut ka logam beurat, kaasup tambaga. Conto ubar nu bisa dipaké dina penisilamin atawa trientine. Ieu pangobatan nu bisa nyokot waktu pikeun 4-6 bulan.

Sanggeus tambaga diiket jeung geus dipiceun, geus nyokot ubar pikeun nyegah tambaga nu teu nngagunduk deui jeung séng asétat. Pikeun mantuan anjeun nyingkahan tambaga ngagunduk dina awak, singkahan ngadahar kadaharan anu ngandung tambaga saperti bungbuahan nu garing, nu ati, suung, kacang, kerang, coklat, jeung produk multivitamin.

Lamun nu mana wae nu ruksakna ati geus parna, dokter bakal nyarankeun ka transplantasi ati mangrupa hiji cara pikeun ngaganti ati pasien jeung kalolobaan wanda urang cageur nu ngadonor masih sehat.

                                     

6. Komplikasi tina kasakit Wilson. (Diagnosis of Wilsons disease)

Lamun terus diantepkeun narima pikeun diubaran, eta bisa jadi ngabalukarkeun sababaraha komplikasi serius, saperti:

  • Gangguan saraf sacara permanen. Gangguan saraf pikeun penderita penyakit Wilson uilaharna leungit eta sanggeus meunang pangobatan. Tapi, paling penderita masih ngalaman gangguan saraf, sanajan geus meunang pangobatan.
  • Anemia hémolitik. Hal ieu kajadian ka kkusabab pangancuran sél getih beureum tina lasut gancang.
  • Gangguan kajiwaan. Lamun penyakit Wilson geus résiko ngarandpaan gangguan mental, saperti psikosis, karusuhan bipolar, parobahan kapribadian, jeung depresi.
  • Sirosis. Sirosis atawa jaringan parut di hatié, eta bisa ngawujud pas sél ati ruksak alatan beurat pikeun ngaluarkeun hiji tambaga kaleuwihan.
  • Kasakit ginjal. Kasakit Wilson, bisa ngaruksak ginjal jeung massa masalah, saperti batu ginjal jeung gagal ginjal.
                                     
  • tambaga. Salaku agén kelasi tambaga, penisilamin diindikasikeun pikeun panyakit Wilson nyaéta hiji kaayaan gangguan métabolisme tambaga nu nyababkeun akumulasi
  • anu mibanda resiko gedé kakeunaan ku virus Antrax. Panyakit anu ditépakeun ku piteuk umumna panyakit anu aya hubunganna jeung getih saperti anémia, cacing
  • 2020 - 05 - 27. EAZA Best Practice Guidelines for capuchin monkeys PDF 2019. Wilson Don E., Mittermeier, Russell A., Cavallini, Paolo, . Handbook of the mammals
                                     
  • sandera, Ali meunang kritik ti Présidén George H. W. Bush, diplomat Joseph C. Wilson jeung The New York Times. Ali medalkeun hiji sajarah oral, Muhammad Ali:

Users also searched:

wilson, Panyakit, Panyakit wilson, panyakit wilson, pipikiran. panyakit wilson,

...

Encyclopedic dictionary

Translation

Cangkok ati donor anu aya hubunganana sareng kahirupan.

Masalah lain iaitu serangan binatang perosak seperti tikus dan siput gondang emas dan penyakit diperluaskan Wilson, 2007 Dawood et al., 2011. TEKANAN PEMBANGUNAN DI SEBERANG PERAI TENGAH. Cacad kalahiran tina Ati atanapi Saluran bili Biliary Atresia Gangguan metabolis pakait sareng kagagalan Ati sapertos panyakit Wilson, Haemochromatosis.





...
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →