Back

★ Aksara Sunda Baku

Aksara Sunda Baku
                                     

★ Aksara Sunda Baku

Katerangan: eta nujul ka hiji sistim ortografi hasil karya masarakat Sunda nu ngawengku aksara jeung kaaksaraan pikeun nuliskeun basa sunda. Katerangan: eta nujul ka aksara sunda kuna nu kungsi dipaké sahanteuna ti 14 nepi ka abad ka-18.

                                     

1. Sajarah

Salian ti aksara sunda Kuna, kaadaban kuring kungsi wanoh jeung sababaraha sistim aksara lianna, di antarana:

  • Cacarakan aksara atawa aksara Jawa, geus umum marengan asupna nagara Islam jeung kaadaban Jawa ka asalna ti abad ka-16 jeung abad ka-17.
  • Aksara tina abjad Latin, mimiti dipaké ahir abad ka-19, diwanohkeun ku pangjajah Walanda.
  • Aksara sunda mangrupakeun Kuna anu diturunkeun tina aksara Pallawa.
  • Aksara pegon, utamana di lingkungan pasantrén, ku asupna ajaran Islam ti tatar Arab.
  • Aksara Pallawa atawa aksara Pra-Nagari anu dipaké pikeun nuliskeun basa Sangsakerta, dipaké nepi ka abad ka-7.

Eta sacara resmi, pamaréntah Jawa Kulon ngaliwatan taun 2003 geus ngarojong aksara ka pakéun sapopoé.

                                     

2. Computing. (The end)

Computing contona, nalika medarna publikasi resmi ngeunaan aksara sunda ti Pamaréntah jawa Barat bank. Conto nu kahiji nyaeta "Karakter Costume" dina wanda OTF.

Salian éta, dina taun 2008 geus kaluar tina Aksara Sunda Alternatif pikeun meunangkeun eta sampurna ti Alternatif 2008 anu disusun ku Dina Tresna Nugraha jeung Kusnet 2005. Unicode téh dina prosés digitalisasi hal ieu bisa mantuan para pamaké pikeun tipe karakter dina komputer anjeun, sanajan can bisa maca aksara ka aksara Sunda otomatis.

                                     

3. Susunan Karakter. (A Set Of Characters)

Aksara sunda diwangun ku sababaraha komponén, diantarana:

  • Aksara ngalagena. (Script to christianity and elsewhere)
  • Aksara swara. (The script swara)
  • Tanda baca. (Punctuation)
  • Vokal mandiri. (The vocals are independent of the)
  • A.

Rarangkén

Dumasar kana patempatanana, 14 rarangkén dibagi jadi:

  • Rarangkén handap = 2 rupa.
  • Rarangkén sajajar = 6 rupa.
  • Rarangkén luhur = 5 rupa.

hiji. Rarangkén luhur

b. Rarangkén handap

c. Rarangkén sajajar

A

Dina tulisan, angka diwatesan ku tanda pipa ajeg |. |. Conto: |᮲᮰᮰᮸| = 2008

                                     
  • Mungkin maksud Anjeun artikel ieu: Aksara Sunda baku Aksara Sunda kuna
  • Aksara Sunda kuna ᮃᮊ ᮞᮛ ᮞ ᮔ ᮓ ᮊ ᮔ nyaéta aksara anu mekar di wewengkon Jawa Kulon dina Abad XIV - XVIII anu awalna dipaké pikeun nuliskeun basa Sunda
  • ahir abad ka - 19, diwanohkeun ku pangjajah Walanda, aksara Sunda Baku anu diturunkeun tina aksara Sunda Kuna sakaligus dibakukeun dina taun 1990an nu kiwari
  • Sangu timbel Aksara Sunda Baku ᮞᮍ ᮒ ᮙ ᮘ ᮜ atawa timbel nyaéta masakan Sunda anu kasohor di Jawa Kulon jeung Banten. Kadaharan ieu biasana dijieun
  • aksara swara, 7 aksara pasangan swara, jeung rarangkén. Beda jeung aksara sunda baku jaman ayeuna anu panulisan nuturkeun latén, cacarakan masih nuturkeun
  • Stasion Lampegan LP Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮜᮙ ᮕ ᮌᮔ nyaéta hiji stasion karéta api anu perenahna di Cibokor, Cibeber, Cianjur. Stasion anu luhurna
  • Talagabodas Sunda hartina tasik bodas Aksara Sunda Baku : ᮌ ᮔ ᮒᮜᮌ ᮘ ᮓᮞ Latin: Gunung Talaga Bodas nyaéta gunung stratovolcano di kidul Garut
  • Halteu Gadobangkong GK Aksara Sunda Baku ᮠᮜ ᮒ ᮌᮓ ᮘ ᮊ nyaéta halteu karéta api anu perenahna di Gadobangkong, Ngamprah, Bandung Kulon. Halteu ieu
  • Karajaan Sunda prasasti jeung naskah ditulis ngagunakeun dua basa jeung dua aksara nyaéta basa jeung aksara Sunda kuna sarta basa jeung aksara Jawa kuna
  • Jakarta Kalér Aksara Sunda Baku ᮏᮊ ᮒ ᮅᮒᮛ nyaéta salah sahiji kota di Jakarta beulah kalér. Di beulah kaléreun Jakarta Kalér wawatesan jeung Laut Jawa
                                     
  • Kabupatén Cilacap Aksara Sunda Baku : ᮊᮘ ᮕᮒ ᮔ ᮎ ᮜᮎᮕ mangrupa salah sahiji kabupatén di Propinsi Jawa Tengah, Indonésia. Ibukotana nyaéta Cilacap.
  • Stasion Haurpugur Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮠᮅ ᮕ ᮌ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Haurpugur, Rancaékék, Bandung. Stasion ieu boga dua
  • Stasion Maséng Kode: MSG Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮙᮞ nyaéta hiji stasion karéta api nu perenahna di Ciadeg, Cigombong, Bogor. Stasion anu boga
  • Stasion Parungkuda PRK Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮕᮛ ᮊ ᮓ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Parungkuda, Parungkuda, Sukabumi. Stasion ieu
  • Halteu Ranji RI Aksara Sunda Baku ᮠᮜ ᮒ ᮛᮔ ᮏ nyaéta halteu karéta api non - aktip anu perenahna di Kebonpedes, Kebonpedes, Sukabumi. Halteu ieu kaasup
  • Stasion Cikudapateuh CTH Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮊ ᮓᮕᮒ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Samoja, Batununggal, Bandung. Stasion ieu
  • Stasion Gedébagé Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮌ ᮓ ᮘᮌ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Cisarantén Kidul, Gedébagé, Bandung. Stasion ieu jadi
  • Stasion Cigombong Kode: CGB Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮌ ᮙ ᮘ nyaéta hiji stasion karéta api nu perenahna di Cigombong, Cigombong, Bogor. Stasion
  • Stasion Cibadak CBD Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮘᮓᮊ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Cibadak, Cibadak, Sukabumi. Stasion ieu dioperasikeun
                                     
  • Stasion Cicurug Kode: CCR Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮎ ᮛ ᮌ nyaéta hiji stasion karéta nu aya di Cicurug, Sukabumi. Stasion ieu mangrupa stasion
  • Ciroyom Lokasi di Kota Bandung Stasion Ciroyom CIR Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮛ ᮚ ᮙ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Ciroyom, Andir
  • Stasion Gandasoli GDS Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮌᮔ ᮓᮞ ᮜ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Cipurut, Cireunghas, Sukabumi. Stasion anu luhurna
  • Stasion Bojonggedé Kode: BJD Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮘ ᮏ ᮌ ᮓ nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Jalan Pasar Baru, Bojonggedé
  • Stasiun Cibeber kodeu: CBB Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮘ ᮘ nyaéta hiji stasion karéta nu aya di Cikondang, Cibeber, Cianjur. Stasiun anu luhurma
  • Halteu Sadang SAD Aksara Sunda Baku ᮠᮜ ᮒ ᮞᮓ halteu karéta api anu perenahna di Mulyamekar, Babakancikao, Purwakarta. Halteu ieu ngan boga dua jalur
  • Stasion Cimekar CMK Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮙ ᮊ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Cimekar, Cileunyi, Bandung. Stasion ieu mangrupa
  • Stasion Bogor Palédang atawa Halteu Bogor Palédang PLG Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮘ ᮌ ᮕᮜ ᮓ nyaéta stasion anu perenahna di Palédang, Bogor Tengah
  • Stasion Cimindi CMD Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮙ ᮔ ᮓ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di kalurahan Campaka, Andir, Bandung. Stasion ieu
  • Stasion Cisaat CSA Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮎ ᮞᮃᮒ nyaéta stasion karéta api anu perenahna di Cisaat, Cisaat, Sukabumi. Stasion ieu dioperasikeun
                                     
  • Putar media Stasion Tebet TEB Aksara Sunda Baku ᮞ ᮒᮞ ᮇᮔ ᮒ ᮘ ᮒ nyaéta hiji stasion karéta nu aya di Tebet, Jakarta Kidul DKI Jakarta, Indonésia

Users also searched:

Sunda, Baku, Aksara, Aksara Sunda Baku, aksara sunda baku,

...

Encyclopedic dictionary

Translation

Benchwarmer katresna bal 1210 No deposit Bonus Kasino di bWin.

96% ieu nyimpen eta di nagara golongan aksara tengah dibandingkeun liang online sejen, Salian fitur anu langkung baku, aya simbol Bonus khusus.





...
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →