Back

★ Rékayasa géotéhnik

Rékayasa géotéhnik
                                     

★ Rékayasa géotéhnik

Rékayasa géotéhnik nyaéta cabang tina rékayasa sipil patali jeung rékayasa paripolah material taneuh. Rékayasa géotéknik kaasup panalungtikan kaayaan dina taneuh jeung materialna, nu assessment resiko kaayaan lokasi, rarancang wangunan jeung struktur yayasan, jeung lalajo lokasi ku jumlah tetep, kitu ogé rarancang jeung konstruksi yayasan.

Dina hal sejen, proyék rékayasa géotéhnik, dimimitian ku hiji loka panalungtikan tina taneuh jeung batu dasar jeung handap hiji wewengkon dipikaresep pikeun nangtukeun sifat tina téhnikna kaasup kumaha pikeun interaksi jeung, dina atawa di jéro ieu konstruksi nu diusulkeun. Investigations loka anu diperlukeun pikeun mangtaun an pamahaman wewengkon di atawa dina rékayasa bakal bisa dipaké. Panalungtikan ogé kaasup dina assessment risiko pikeun manusa, sipat jeung lingkungan tina bencana alam saperti lini, longsor, amblesan, likuifaksi taneuh, aliran ruruntuhan jeung ragragna batu.

Satérusna, insinyur pikeun nangtukeun jeung desain nu tipé yayasan, nu pagawean nu pakait jeung taneuh, jeung / atawa dasar kotak anu diperlukeun pikeun nunda wangunan di nu eta bakal dijieun. Yayasan anu dirarancang sarta diwangun pikeun rupa-rupa ukuran struktur saperti wangunan jangkung, sasak, gedong bisnis ka sedeng ka nu gede, jeung struktur leutik nu dumasar kana rarancang kode-kaayaan taneuh éta téh teu mungkin pikeun diwangun.

Yayasan anu dijieun pikeun wangunan luhur taneuh kabagi dua rupa nyaéta yayasan antarana deet jeung jero yayasan. Wangunan panahan nyaéta bendungan ngabéla taneuh jeung tembok panahan. Pagawean nu pakait jeung taneuh nu tanggul nyaeta tanggul patali marga, torowongan, dikes, levees, cai, tempat waduk cai, paragi nyimpen runtah nu bahaya sarta paragi miceun runtah nu diurug.

Rékayasa géotéhnik ogé patali jeung rékayasa, basisir jeung sagara rékayasa. Rékayasa laut ngawengku ogé rarancang jeung konstruksi darmaga, marina, jeung jeti. Rékayasa laut ngawengku nu yayasan jeung pamaku pikeun lepas pantai struktur saperti minyak platform.

Widang rékayasa géotéhnik jeung rékayasa géologi nyaeta dua widang anu raket patalina, tumpang tindih. Tapi, widang rékayasa géotéhnik mangrupa widang husus tina rékayasa, sedengkeun widang rékayasa géologi anu istimewa tina géologi.

                                     

1. Mékanika taneuh. (The mechanics of soils)

Dina rékayasa géotéhnik, taneuh dianggap mibanda tilu-fase material nyaeta diwangun ku: batu atawa partikel mineral, cai jeung hawa. Rongga dina taneuh, nyaeta rohangan antara partikel mineral anu dieusi ku hawa jeung cai.

Sifat rékayasa taneuh disababkeun ku opat faktor utama: ukuran lobana partikel mineral, tipe partikel mineral, sebaran ukuran butirna jeung jumlah relatif mineral, hawa jeung cai dina matriks taneuh. Partikel lembut nyaéta hiji partikel, nu dihartikeun salaku kurang ti 0.075 mm.

                                     

1.1. Mékanika taneuh. Alam taneuh. (The nature of the soil)

Di handap ieu, sifat taneuh nu dipake ku ahli géotéhnik dina analisa kaayaan lokasi, rarancang pagawean nu pakait jeung taneuh, struktur panahan jeung fondasi.

Unit Weight Total unit weight: Beurat kumulatif partikel padet, cai jeung hawa dina material per satuan eusi. Catetan yén fase hawa dianggap teu mibanda beurat. Dry unit weight: Beurat partikel padet dina taneuh per satuan eusi. Saturated unit weight: Beurat taneuh lamun sakabeh rongga dieusi ku cai, taya hawa per satuan eusi. Catetan, kajadian ieu dianggap di sahandapeun beungeut cai taneuh. Porosity Babandingan volumen rongga dieusi ku hawa jeung / atawa cai dina taneung jeung sakabéh volume taneuh, digambarkeun dina persentase. Porosity 0% hartina tanya hawa atawa cai dina taneuh. void ratio nyaeta babandingan volume rongga kana volume partikel padet dina jero taneuh. Sacara matematika void ratio pakait jeung porositas tur ilahar nu dipake dina rumus géotéhnik tinimbang porositas. Permeability Ukuran kamampuh cai keur ngalir ngaliwatan taneuh, ditembongkeun dina satuan kecepatan. Consolidation Sacara kecap benda, tetapan taneuh saméméh dibéré kaayaan dibéré beban, taneuh bisa underconsolidated, normally consolidated atawa over-consolidated. Salaku kecep gawe, proses nu mana cai ngadorong kaluar matrik taneuh ku sabab ayana ebeban, nyababkeun taneuh robah, atawa ngurangan eusina, dumasar kana waktu. Shear strength Gedena tekanan shear taneuh nu mampuh nahan tanpa tiguling. Atterberg Limits Liquid limit, plastic limit, jeung shrinkage limit, pakait jeung plasticity taneuh. dipaké keur naksir sifat rékayasa séjén dina taneuh jeung soil classification.
                                     

2. Géotéhnik panalungtikan. (Geotechnical investigation)

Ahli géotéhnik ngayakeun géotéhnik panalungtikan pikeun ménta informasi dina sipat fisik taneuh jeung batu jeung kadang bisa nyokot conto tina taneuh loka pikeun nyieun rarancang pagawean nu pakait jeung taneuh jeung yayasan pikeun ngawangun jeung menerkeun kaayaan nu mikir bisa robah dina karya nu patali jeung taneuh jeung wangunan nu disababkeun ku kaayaan sahandapeun taneuh. Géotéhnik panalungtikan ogé ngawengku éksplorasi saluheureun taneuh jeung di handapeun taneuh téh salah sahiji lokasi. Sakapeung, lamun radiasi anu dipaké pikeun ngumpulkeun data ka hiji lokasi. Eksplorasi nu sahandapeun taneuh kaasup ogé nyokot sampel taneuh jeung laboratorium testing tina sampel taneuh disalin.

Eksplorasi luhur taneuh kaasup géologis pemetaan, nu metoda tina radiasi jeung fotogrametri, atawa bisa jadi salaku basajan salaku insinyur leumpang ngurulingan lokasi pikeun niténan kaayaan fisik tempat.

Pikeun meunangkeun inpo ngeunaan kaayaan taneuh di handapeun lokasi di mana eta bakal diwangun, di métodeu éksplorasi sahandapeun taneuh. métodeu panalungtikan sahandapeun taneuh nyaeta susunan sampel jeung sipat fisik taneuh jeung batu, kaasup métodeu test ngadu, trenching utamana pikeun tempat di mana nu lepat jeung dina gelincir, pemboran, jeung congcot nu penetrasi test, CPT.

                                     

3. Tempo ogé. (See also)

  • Batu massa klasifikasi. (Rock mass classification)
  • Efektif stress. (Effective stress)
  • Matématis. (Seismology)
  • Basa sunda. (Language)
  • Jero Yayasan Institute. (Deep Foundations Institute)
  • Téknik géologi. (Engineering geology)
  • Rékayasa sipil. (Civil engineering)
  • Élmu taneuh. (Soil science)
  • Landfill. (Geoprofessions)
  • Daptar publikasi dina rékayasa géotéhnik.
  • Karl von terzaghi budak.
  • Land reclamation.
  • Taneuh fisika. (Soil physics)
  • Mechanically stabilized bumi. (Mechanically stabilized earth)
                                     
  • struktur nyaéta rékayasa géotéhnik Pentingna widang rekayasa géotéhnik ku sabab wangunan geus pasti pakait raket jeung taneuh. Rékayasa géotéhnik museurkeun
  • disiplin penting tina sababaraha cabang rekayasa, saperti Rékayasa sipil, Rékayasa géotéhnik sarta Geologi rekayasa. Mekanika taneuh dipaké dina desain
  • engineering géologic report is often prepared in conjunction with a Rékayasa géotéhnik report by a géotechnical engineer. The report describes the objectives
  • Factor Design Limit state design List of EN standards Téhnik struktur Rékayasa géotéhnik eurocode.info Detailed information about the EN Eurocodes Eurocodes
                                     
  • Society of Civil Engineers 1999 ISBN 0 - 7844 - 0364 - 3. Effective stress Rékayasa géotéhnik Retaining wall Rock mass classifications Subsidence a partial list

Users also searched:

rékayasa géotéhnik, rarancang. rékayasa géotéhnik,

...

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →